De ANBO-PCOB is opgericht op 1 januari 2024 als voortzetting van enerzijds de ANBO en anderzijds de PCOB zoals die voor 1 januari hebben bestaan. Het doel is daarbij onveranderd de behartiging van de belangen, de participatie in onze samenleving en de ontmoeting via sociaal-culturele activiteiten van en met haar leden.

De afdeling is een van de grootste in Nederland. De leden zijn afkomstig uit Den Helder en omgeving. De ANBO-PCOB is een vereniging van ouderen die opkomt voor de belangen van vijftigplussers en is beslist geen politieke partij.

Sinds 1997 werkten de afdelingen van de ouderenbonden in Den Helder en de FNV senioren samen in de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen (LSBO) Dat wordt nu na 1 januari 2024 gewoon voortgezet.
Deze samenwerking betreft de collectieve belangenbehartiging voor senioren op de gebieden Vervoer, Welzijn, Wonen, Zorg en Inkomen.

Missie
Binnen ANBO-PCOB heeft het protestants christelijk gedachtegoed een volwaardige plaats. Dat is in de statuten van de landelijke vereniging opgenomen. Maar het is geen voorwaarde lid te kunnen worden. Ook anderen met een andere achtergrond worden uitgenodigd lid te worden.

Bepalend voor de ANBO-PCOB in het algemeen en voor de afdeling Den Helder in het bijzonder, zijn de volgende opdrachten:

De ANBO-PCOB Den Helder is van mening dat de oudere als autonoom individu deze opdrachten mede gestalte geeft, ook wanneer hij of zij niet meer aan het productieproces deelneemt.

Doelstellingen
De ANBO-PCOB Den Helder acht het noodzakelijk dat:
  1. De senior medezeggenschap houdt in kerkelijke, maatschappelijke, politieke en culturele organen.

  2. De senior vooral medezeggenschap houdt in alle aangelegenheden, die de oudere mens betreffen, zoals:
    • het ouderenpastoraat;
    • de gezondheidszorg;
    • de bouw van aangepaste woningen, zodat men zolang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen;
    • de thuiszorgmedewerkers;
    • het bestuur van verzorgings- en verpleeghuizen;
    • het functioneren van het indicatie-systeem naar algemene normen voor thuiszorghulp,opname in de verzorgingshuizen of verpleeghuizen;
    • inspraak in en overleg met de samenwerkingsverbanden, die verantwoordelijk zijn voor de zelfstandig wonende ouderen;
    • bewaking en waar nodig, verbetering van de sociale voorzieningen.

  3. De senior daadwerkelijk, in fysiek, geestelijk en materieel opzicht:
    • met respect voor elkaar en gelijke kansen voor eenieder zorg draagt voor de ander en omziet naar elkaar;
    • met respect voor ieders eigendom en bezit zorgt voor handhaving van de wettelijke regels, voor een veilige, leefbare en beheersbare leefomgeving en voor een eerlijke en rechtvaardige beoordeling van elkaar;
    • met zorgvuldigheid en beleid zijn leefomgeving bebouwt en bewaart en zorgt voor de bescherming van het milieu en zijn consumptie beheerst, waar en wanneer dat maar mogelijk is!