KBO-PCOB opent speciale Ouderen-Infolijn voor al uw vragen
Van het landelijk bureau kwam het volgende bericht:

Wij begrijpen dat u zich wellicht zorgen maakt over de risico's van het coronavirus en dat u nu allerlei vragen heeft. We weten ook dat niet alle senioren even vaardig zijn met internet om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. En dat sommige mensen behoefte hebben even iemand te spreken omdat ze zich eenzaam voelen nu veel activiteiten stilliggen. Voor al deze mensen heeft KBO-PCOB een speciale telefoonlijn geopend: de Ouderen-Infolijn: 030-3 400 600 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Omdat de KBO-PCOB-leden tot de aangemerkte risicogroepbehoren, is ons dringende advies aan alle leden: schort alle niet-noodzakelijke bijeenkomsten en contacten op, tot en met 6 april. De medewerkers van KBO-PCOB bieden u graag een luisterend oor. Bijvoorbeeld als u wilt overleggen of (kleine) bijeenkomsten van de afdeling nog wel doorgang kunnen vinden. Of dat u als vrijwilliger nog een-op-een-contact met leden kunt hebben. Hoe u in contact kunt blijven zonder risico te lopen. Of gewoon voor een praatje. Op 16 maart waren de belangrijkste adviezen voor senioren:
- vermijd grote groepen
- mijd het openbaar vervoer
- beperk sociale contacten
- werk/blijf zoveel mogelijk thuis
Kijk op www.rivm.nl/coronavirus voor de meest actuele informatie rondom het coronavirus of bel de plaatselijke GGD.
Laten we ervoor zorgen dat we met alle beperkende maatregelen wel verbonden blijven met elkaar zodat niemand zich alleen hoeft te voelen. Bel, schrijf, mail zodat u in contact blijft. Zorg voor elkaar en blijf omzien naar elkaar.

LSBO informatiebijeenkomst over WMO-beleid gemeente Den Helder
De LSBO organiseert op 6 mei 2020 een informatiemiddag over het WMO-beleid van onze gemeente, het belang van bewegen voor senioren en de activiteiten van Sportservice Den Helder voor senioren. Miranda Boersma en Robbert Visser van het Zorgteam geven uitleg over het WMO-beleid en zullen ook even ingaan op de mogelijkheden van de bijzondere bijstand. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen en wij hopen dat u daar gebruik van maakt. Voor de Zorgteam medewerkers is het goed om te vernemen hoe senioren het beleid ervaren maar ook een gelegenheid om aan u uit te leggen welke (on-)mogelijkheden er zijn.
Na de pauze is er een presentatie van Diana de Wijn - Leemans over het belang van bewegen voor ouderen. Ook na deze inleiding is er tijd om vragen te stellen. Lydia van Noord, van Sportservice Den Helder, sluit de middag af met informatie over de activiteiten die zij organiseren voor senioren. Een informatief en afwisselend programma en wij zien u graag op 6 mei in de Vredeskerk. De entree is gratis.

6-daagse reis naar de Moezel 31 augustus tot en met 5 september 2020
De meerdaagse reis van 2020 brengt ons naar Löf, een plaatsje aan de Moezel in het Landkreis Mayen-Koblenz. We verblijven in Hotel-restaurant Traube dat ligt bij de brug over de Moezel. Er is een gezellig restaurant en bar aan de kant van de rivier. Op www.mosel-hoteltraube.de vind u verdere informatie over het hotel. Er zijn volop mogelijkheden voor excursies. Koblenz, Cochem, Traben Trarbach en Trier, liggen allemaal langs de Moezel. De Vulkaaneifel is een museum over de vulkanen van de Eifel en er is een klokkengieterij. Rudesheim met Asbach Uralt is ook een leuke optie. De keuze wordt ter plaatse door de reisleiding en de chauffeur samengesteld. Het belooft een mooie reis te worden. Prijzen op basis van halfpension en verzekering zijn:
2 persoonskamer voor leden € 545,-- p.p.
1 persoonskamer voor leden € 645,-- p.p.
Voor niet-leden wordt 15 euro administratiekosten in rekening gebracht. Kamers zijn voorzien van douche of bad en toilet. Deelname is alleen mogelijk als u in staat bent zelfstandig aan alle georganiseerde excursies en activiteiten mee te doen.
Aanmelden vanaf 10 maart bij Mevr. Mollema, telefoon: 630168. Uw aanmelding is pas geldig als u voor 25 april een aanbetaling van 100 euro hebt gedaan op rekeningnummer NL60 RABO 0163 6786 18 t.n.v. reiscommissie PCOB Den Helder o.v.v. Moezel reis. De deelnemerslijst wordt begin juni doorgegeven aan Bakreizen waarna de factuur voor aanbetaling volgt. Zodra die voldaan is vallen annuleringen via de afgesloten annuleringsverzekering.

HIPPO Reizen overgenomen
Met ingang van 20 januari 2020 is HIPPO Reizen overgenomen door Bak Reizen Alkmaar. Voor ons blijft dhr. Rasch het aanspreekpunt. Hij draagt er zorg voor dat er een vertrouwde chauffeur op een vertrouwde bus zit. Voor ons zal er daarom niet zo veel veranderen.

Aanvangstijd themamiddagen
De commissie themamiddagen heeft op veler verzoek besloten per 1 september 2020 de aanvangstijd van de bijeenkomsten te vervroegen maar 14.00 uur. Tot die tijd blijft het nog 14.30 uur.

WMO Taxi-vervoer
Er heeft onlangs een aanbestedingsprocedure plaatsgevonden, omdat de huidige overeenkomsten op 31 december 2019 eindigden. Deze leidde niet tot inschrijvingen voor een nieuwe overeenkomst. Daarom is een nieuwe inkoopprocedure ingezet met dezelfde voorwaarden als in 2019, zodat het WMO-vervoer in 2020 onveranderd kan worden voortgezet. Inwonders die in aanmerking komen voor het WMO-taxivervoer kunnen op dezelfde wijze als ze gewend zijn gebruik blijven maken van dit vervoer. De aan hen verstrekte taxipas is ook geldig in 2020.

Wijkrestaurant in de Lichtboei.
Hoewel het geen activiteit van ons is, vermelden we onderstaand bericht, omdat het voor u van belang kan zijn.
In de Lichtboei aan de IJsselmeerstraat heeft men een wijkrestaurant. Daar wordt iedere donderdagavond een heerlijk drie gangen menu geserveerd voor de prijs van € 8,25. Dat is inclusief het eerste drankje. Het is iedere donderdag een gezellig samen zijn, en beslist de moeite waar om er aan deel te nemen. Het menu staat iedere week op de website van Tellus onder restaurant en staat ook op het bord in de hal bij de receptie. U kunt zich opgeven via tel nr. 0223-638500 van de receptie. Dat kan tot woensdag 12.00 uur. Mocht u slecht ter been zijn, of niet in bezit van eigen vervoer, dan bestaat de mogelijkheid om gehaald en gebracht te worden voor € 1,--. Daar zorgen wij voor. Eenmaal in de twee maanden wordt er ook een thema-avond gehouden zoals b.v. de Duitse avond die in oktober is geweest en de Indische avond in november. De thema-avonden worden in de media vermeldt met de informatie waar het plaats vindt en voor welke datum u zich daarvoor kunt opgeven. Bij deze avonden is altijd live muziek aanwezig. De prijs voor een thema-avond bedraagt € 17,95. Voor inlichtingen kunt u bellen naar 0646306566.

Rijbewijskeuring senioren.
Bent u 75 jaar of ouder dan is bij het verlengen van uw rijbewijs een keuring verplicht. Die moet elke vijf jaar plaats vinden. Ongeveer 6 maanden voordat uw rijbewijs verloopt vraagt u een gezondheidsverklaring aan via Mijn CBR.nl. U heeft hiervoor een DigiD code met sms controle nodig of gebruik maken van de App. U moet moet ook kunnen internetbankieren. U kunt de verklaring online invullen. Maakt u geen gebruik van het internet dan kunt u een gezondheidsverklaring bij de gemeente aanvragen. Deze vult u dan in en stuurt u op naar het CBR.
Binnen enkele weken ontvangt u een reactie van het CBR over de te volgen procedure en de benodigde formulieren voor de keuringsarts.

U kunt nu een afspraak maken voor de medische keuring.
Dat kan bij RijbewijskeuringsArts via www.rijbewijskeuringsart.nl of telefonisch via 036-7200911, waar u met uw lidmaatschap van de PCOB of met uw omringpas (Zie www.omring.nl/extra-diensten/rijbewijskeuring) korting kunt krijgen. Het kan ook bij Regelzorg Rijbewijskeuringen. Een afspraak maakt u via www.regelzorg.nl of telefonisch via Mediboeg 0223-684811. Ook hier kunt u met uw lidmaatschap van de PCOB korting krijgen (zie www.kbo-pcob.nl/vereniging/rijbewijskeuring-voor-75-plussers).

Heeft u de verklaring van geschiktheid van het CBR ontvangen, dan kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat de gemeente hier een kleine week voor nodig heeft.