5-daagse reis naar Twente van 2 t/m 6 september 2024
Dit jaar heeft de reiscommissie gekozen voor een reis in Nederland in het mooie Twente. Al voor de jaartelling was het gebied bewoond en het heeft dan ook een rijke geschiedenis. Ootmarsum was in de vorige eeuw niet verbonden aan een spoorlijn of kanaal en heeft zich daardoor niet door kunnen ontwikkelen en is het centrum geheel intact gebleven. Het heeft in de jaren 90 het predicaat “Beschermd Stadsgezicht” gekregen.

Na vertrek van de afhaalpunten gaan we op weg en onze eerste stop is in Eemnes waar koffie met gebak voor ons klaar staat. Wij vervolgen onze reis naar Deventer, een Hanzestad, waar een gids ons meeneemt langs alle bezienswaardigheden van de stad. Vervolgens gaan we naar Ootmarsum waar we voor het diner aankomen.

De volgende dagen staan o.a. op het programma een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug met Natuurmuseum Holterberg en Ommen, Bad Bentheim en een bezoek aan kwekerij Emsflower met een tropische binnen- en vlindertuin en het Oranjemuseum Nieuwe Daghaus in Diepenheim.

Vrijdag gaan we weer richting Den Helder via Joure waar we een bezoek brengen aan Museum Joure, een verrassend groot en veelzijdig museum, waar enthousiaste rondleiders ons rondleiden.

We sluiten de reis af met een diner in Joure.

Ons hotel, het Stadshotel Ootmarsum, is gelegen aan de rand van het centrum van Ootmarsum. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, tv, zithoekje en gratis wifi. Het hotel heeft o.a. lounge en een royaal buitenterras.
Prijzen op basis van halfpension en reisverzekering zijn:
2 persoonskamer voor leden € 490,--
1 persoonskamer voor leden € 530,--
Voor niet leden wordt 15 euro administratiekosten in rekening gebracht.

Contributie
Tijdens de algemene ledenvergadering op woensdag 13 maart 2024 is besloten de contributie iets te verhogen en wel van € 30,-- naar € 33,-- voor een alleenstaande en van € 50,-- naar € 55,-- voor een echtpaar. De reden is dat we nu een paar jaar budgettair niet uitkomen en dat kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan. De verhoging gaat in op 1 januari 2025. Er is echter door de vergadering een restrictie vastgesteld. Sinds 1 januari 2024 is de PCOB gefuseerd met de ANBO. Gedurende de komende maanden moet er veel geregeld worden. Ondere andere moet de contributiesystematiek gelijk worden getrokken. Wanneer tijdens dit proces blijkt dat de voorgenomen contributieverhoging niet nodig is of dat er een ander besluit moet komen, dan gaat het niet door. Zo nodig komt het bestuur dat tijdens de volgende algemene ledenvergadering met een nieuw voorstel.

Oproep
Ondergetekende verzamelt schone, gebruikte en nieuwe kleding voor de Stichting Nachamu Nachamu Ami (Troost ,troost mijn volk). Deze stichting is gevestigd in Renswoude en daar wordt deze kleding gesorteerd en vervoerd naar Israel voor de immigranten. Vandaar de volgende oproep:
Wie kent jonge mensen die net uit de kleine kinderen zijn en die enkele babykledingstukken willen afstaan. U mag ook kleding brengen die u niet meer draagt, dekbedhoezen, lakens schoenen en tassen verpakt in plastikzakken of hele dozen. De kleding kan gebracht worden naar C.A. van der Kuijl, Jolstraat 168, tel 631151 of 0616225756.
Vast bedankt,
Cokkie van der Kuijl

Het consuminderhuis.
CONSUMINDEREN STAAT VOOR ANDERS CONSUMEREN
Consumeren is kunnen beschikken over alles wat je nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn, ook met een klein budget. Door te praten over oplossingen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen willen we je leren bewuste keuzes te maken. We bieden praktische tips om financieel zelfredzaam te worden en voor een gezondere en meer duurzame levensstijl te kiezen. Een belangrijk onderdeel van Het FUNdament is de consuminderkring. Deelnemers leren in een veilig omgeving rondkomen met weinig geld en verstandig om te gaan met de middelen die ze hebben. Men leert onder andere hoe je kan budgetteren, spullen her te gebruiken, slim boodschappen doen en zelf gezonde voeding te koken. Bij consuminderhuis Het FUNdament mag iedereen er zijn, we staan voor iedereen klaar.

GEBRUIK WAT JE HEBT
DEEL OF RUIL
TWEEDEHANDS
MAAK
KOOP

Er zijn diverse activiteiten en workshops die allemaal op hun eigen manier te maken hebben met consuminderen. Voorbeelden zijn duurzaam creatief, naaiatelier, tuinieren in de moestuin en de stiltetuin en het repaircafe. De actuele agenda vindt u op de facebookpagina en op www.fundamentdenhelder.nl

Rijbewijskeuring senioren.
Bent u 75 jaar of ouder dan is bij het verlengen van uw rijbewijs een keuring verplicht. Die moet elke vijf jaar plaats vinden. Ongeveer 6 maanden voordat uw rijbewijs verloopt vraagt u een gezondheidsverklaring aan via mijncbr.nl. U heeft hiervoor een DigiD code met sms -controle nodig of u maakt gebruik van de App. U moet ook kunnen internetbankieren! U kunt de verklaring online invullen. Maakt u geen gebruik van het internet dan kunt u een gezondheidsverklaring bij de gemeente kopen. Deze vult u dan in en stuurt u op naar het CBR. Binnen enkele weken ontvangt u een reactie van het CBR over de te volgen procedure en de benodigde formulieren voor de keuringsarts.

U kunt nu een afspraak maken voor de medische keuring.

Dat kan bij Rijbewijskeurings-arts via www.rijbewijskeuringsarts.nl of telefonisch via 036-7200911, waar u met uw lidmaatschap van de PCOB of met uw omringpas (Zie www.omring.nl/extra-diensten/rijbewijskeuring) korting kunt krijgen. Het kan ook bij Regelzorg Rijbewijskeuringen. Een afspraak maakt u via www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn 088-2323300. Hier krijgt u geen korting als u lid bent van de PCOB. De prijs bedraagt hier € 55,00. (zie www.kbo-pcob.nl/vereniging/rijbewijskeuring-voor-75-plussers). Bij Fysiotherapiepraktijk Dokter & Huiberts kunt u zich ook laten keuren, afspraak maken gaat via de website www.regelzorg.nl of telefonisch via 088-2323300.

Heeft u de verklaring van geschiktheid van het CBR ontvangen, dan kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat de gemeente hier een kleine week voor nodig heeft.