Kijkt u wel eens bij Nieuws?
Omdat niet alles in deze agenda past is er naast de knop 'Agenda' een knop 'Nieuws' in het hoofdmenu. Kijkt u daar al regelmatig? Mocht dat nog niet het geval zijn, doe dat dan vooral eens.

15 oktober 2019: Lunch in de Vredeskerk.
Inloop vanaf 12.00 uur met koffie / thee. De lunch begint om 12.30 uur. Het is wel nodig dat u zich tenminste een week van tevoren aanmeldt. Dat kan bij mevr Leemans, tel: 630094 of bij mevr. de Ruijter, tel.: 669479. De kosten bedragen € 7,50.

16 oktober 2019: Themamiddag: De Oude Kerk.
De bij de PCOB zeer bekende spreker Jan Broekhuizen neemt ons op deze themamiddag mee naar het oudste gebouw van Amsterdam, de Oude Kerk, een kerk vol historie. Met een beetje goede wil kun je nog de katholieke volksdevotie proeven, waar later het volkse karakter van de reformatie bijkwam. En zoals literator Kees Fens zegt: 'die hebben zich hier als het ware in elkaar gehandhaafd'. In de Oude Kerk staat het grafmonument van Jacob van Heemskerck, de zeevaarder die de terugtocht leidde na de barre overwintering op Nova Zembla. Ook nam Vondel in deze kerk afscheid van zijn Maaike en Rembrandt van zijn Saskia. Een raam in de kerk herinnert aan de Vrede van Munster, maar ook de kwade dagen (de Beeldenstorm) worden in de Oude Kerk weerspiegeld. De Kerk verkeerde halverwege de vorige eeuw in een desolate toestand, gelukkig werd dit monument grondig gerestaureerd en bleek het voortbestaan van deze kerk een uitgemaakte zaak te zijn. Want met z'n fraaie lichtinval gunt de Oude Kerk iedere bezoeker een ruimhartige blik in de ziel van Amsterdam. De middag vindt plaats in de Vredeskerk en begint om 14.30 uur. De toegang is gratis, een kopje koffie of thee kost € 1,--.

22 oktober 2019: Sjoelen in de Draaikolk.
De middag start om 14.00 uur in de draaikolk en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn € 5, -- voor koffie of thee. Niet-leden zijn ook welkom.

12 november 2019: Bingo.
Aanvang 14.30 uur in de Vredeskerk.

14 november 2019: Bezoek aan de Lakenhal in Leiden
De museumcommissie nodigt u weer uit om mee te gaan naar Leiden. Daar willen we museum De Lakenhal gaan bezoeken op donderdag 14 november a.s.. Sinds 1874 is het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden in de Lakenhal gevestigd. Het museum is gewijd aan de historie van Leiden, maar vooral aan de daarmee samenhangende kunstcollectie. De Lakenhal is een rijksmonument dat dateert uit 1640.
Vanaf 2 november is er een speciale tentoonstelling ingericht rond de jonge Rembrandt, die immers in Leiden zijn start als kunstschilder maakte. Werken van Rembrandt die inmiddels wereldberoemd zijn keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zijn er ook werken van Lievens, Lastman en Van Swanenburg te zien.
Ook is er een tentoonstelling van 11 werken van Jan Wolkers te zien in de Papevleugel. De ontwikkeling van Wolkers als kunstenaar is daar goed en stap voor stap te volgen.
De toegangsprijs is € 12,50. Voor bezitters van de Museumkaart is de toegang gratis.

19 november 2019: Sjoelen in de Draaikolk.
De middag start om 14.00 uur in de draaikolk en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn € 5, -- voor koffie of thee. Niet-leden zijn ook welkom.

20 november 2019: Themamiddag: in de stoel uit de stoel, bewegen wordt het nieuwe doel!
Deze middag gaat Frans Tjallingii u laten beleven wat zitten en bewegen voor effect heeft op het dagelijks functioneren.
Frans werkt al 33 jaar als fysiotherapeut in de maatschap Fysiotherapie Nieuw Den Helder. Voor de pauze zal de voordracht in het teken staan van het herkennen van klachten die te maken hebben met de verschillende manieren van zitten. Wat kan u er zelf aan doen om dit te voorkomen? Door middel van meegebracht materiaal, kunt u een beeld vormen hoe u bewuster met het zitten om kunt gaan. Hoe kunt u de eerste verschijnselen van een hernia herkennen en deze voorkomen?
Na de pauze gaan we kijken wat het effect van bewegen is. Dus uit de stoel en minder zitten, meer bewegen zal dan het thema zijn. Hoe kunt u bewegen leuk maken met eenvoudige middelen zonder een fitnessruimte te bezoeken? Wat is de invloed van bewegen op artrose en hoe kunnen we artrose zoveel mogelijk voorkomen? Wat kunt u er zelf aan doen om een nieuwe heup of knie uit te stellen of voor te blijven? Kortom in de stoel en uit de stoel, bewegen wordt het nieuwe doel.

26 november 2019: Lunchen bij C'est si bon
Wij nodigen u uit om op 26 november met ons gezellig te gaan lunchen in bistro C'est si bon op het Julianaplein (naast AH). Er is voor ons een lunchmenu samengesteld en er is keuze uit vijf verschillende broodjes. Deze worden geserveerd op zacht wit desembrood of (zacht) dubbeldonker (Beiden van Bakkerij Dunselman).
Broodje Gezond, met sla, ham, kaas, tomaat, komkommer, rode ui, ei en honingmosterdsaus
Broodje Filet American met sla, rode ui, ei en komkommer
Broodje Tonijnsalade met sla, tomaat en ei
Broodje Warme Beenham met sla, brie, rode ui en honingmosterdsaus
Broodje Oude Kaas met sla, komkommer, tomaat en grove mosterd
Keuze uit koffie, thee of cappuccino of een frisdrank
Bovenstaande kost per persoon € 8,95. Lijkt u het leuk om met ons samen te gaan lunchen geef even een belletje met uw keuze uit bovenstaand menu naar mevr. Leemans 0223-630094. Graag voor 15 november 2019.

De wandelgroep op dinsdagmorgen
Elke dinsdagmorgen om 9.30 uur. Wilt u meewandelen? Geen probleem, neem contact op met dhr C. van der Spek tel: 628648 om af te spreken waar wordt vertrokken, hoe laat en met wie u kunt meerijden. We starten steeds op een ander plek in Den Helder. Informatie in Reflexief.