Zes daagse reis naar Lo Reninge in België van 9 tot en met 14 september 2019.
De meerdaagse reis van 2019 voert ons naar Lo Reninge in Vlaanderen, niet ver van de Franse grens. Dit stadje werd in de Eerste Wereldoorlog door beschietingen getroffen, maar gelukkig bleven de meeste historische monumenten en gebouwen gespaard. Het is een klein middeleeuws stadje met een mooie kern. Wij verblijven in Hotel de Oude Abdij, midden in het centrum. Het hotel heeft kamers op verdiepingen bereikbaar met een lift. Er is een groot terras, een tuin, een boomgaard en een vijver waar u heerlijk kunt zitten en genieten van de omgeving. Kijk voor meer informatie eens op www.oudeabdij.com. Er zijn verschillende mogelijkheden voor excursies zoals Lille/Rijssel,Tournai/Doornik, maar wat zeker op het programma staat, is een bezoek aan Ieper om daar te luisteren naar de 'Last Post' die ieder avond aan de Menenpoort wordt geblazen ter nagedachtenis aan alle gevallenen in de 1e wereldoorlog.
Prijzen op basis van halfpension en verzekering zijn:
2 persoonskamer voor leden € 545 ,-- p.p.
1 persoonskamer voor leden € 620 ,-- p.p.
Voor niet-leden wordt €15 ,-- administratiekosten in rekening gebracht. Kamers zijn voorzien van douche of bad en toilet. Deelname is alleen mogelijk als u in staat bent zelfstandig aan alle georganiseerde excursies en activiteiten mee te doen. Aanmelden kan vanaf 13 maart bij Mollema, telefoon: 630168. Uw aanmelding is pas geldig als u voor 25 april een aanbetaling van € 100 ,-- hebt gedaan op rekeningnummer NL60 RABO 0163 6786 18t.n.v. reiscommissie PCOB Den Helder o.v.v. reis Lo Reninge.

Contributie vanaf 1 januari 2020.
Vanaf 1 januari zal de contributie iets worden verlaagd, van € 32,-- naar € 30,-- voor een alleenstaande en van € 52,-- naar € 50,-- voor een echtpaar. De ledenvergadering is hier op 20 maart 2019 mee akkoord gegaan.

24 april 2019: Excursie naar Abdij van Egmont
De excursiecommissie organiseert een uitstapje naar de Abdij van Egmond. We brengen een bezoek aan het Abdijmuseum met onder andere een permanente expositie van de Bodemschatten van de Abdij van Egmond. De maquette van de middeleeuwse Abdij is het middelpunt van het museum. Het houten schaalmodel (1:100) laat zien welke enorme omvang de Abdij in haar glorietijd had. Na het bezoek aan het museum is er nog voldoende tijd om in de Abdijwinkel rond te kijken. Er is een mooie collectie ambachtelijke dompelkaarsen maar ook producten gemaakt door de broeders van de abdij zoals mosterd, kruidenoliën en kruidenazijn. Verder is er o.a. Abdijbier, Abdijkaas, honing en keramiek. Deze excursie gaat met een aantal eigen auto's en wilt u meerijden dan bedragen de reiskosten € 12 ,--. We vertrekken om 12.00 uur bij de Vredeskerk. In verband met het regelen van vervoer graag opgeven voor 12 april bij: mevr. de Ruijter, tel. 0223-669479 of mevr. de Jonge, tel. 0223-693316 of mevr. Leemans, tel. 0223-630094.

8 mei 2019: Ontmoetingslunch in de Vredeskerk.
Een kleine 20 personen hebben deelgenomen aan de vorige lunches. Het was reuze gezellig en er werd heel wat af gekletst maar vooral genoten van de goed verzorgde maaltijd. Op het menu van de lunch op 8 mei staat als voorafje een kip/ananas salade daarna is er Turks brood opgemaakt met verschillend beleg en natuurlijk een gevarieerd aanbod van fruit. Inloop vanaf 12.00 uur, dan staat de koffie/thee voor u klaar. Zo rond 12.30 begint de lunch. Kosten voor de lunch bedragen € 7,50 , ter plaatse te voldoen. I.v.m. de voorbereidingen is het wel noodzakelijk dat u zich opgeeft. Dit kan tot en met 1 mei bij mevr. de Ruijter, telefoon 669479 of bij mevr. Leemans, telefoon 630094.

14 mei 2019: Bingo.
Aanvang 14.30 uur in de Vredeskerk.

15 mei 2019: Themamiddag: Hoenderdaell.
Onze spreker van vanmiddag is de Heer Gerber die 10 jaar vrijwilliger is geweest op Landgoed Hoenderdaell en bij Stichting Leeuw. Iedere dag ging hij langs de dieren, observeerde ze en maakte foto's en via die foto's probeert hij zijn observeringen aan ons over te dragen. Toen de Stichting Leeuw werd gebouwd en klaar was zag hij als eerste elke leeuw of tijger binnenkomen en maakte dan foto's van hen. Zo brengt Stichting Leeuw de leeuwen weer terug naar Zuid Afrika, daar waar ze thuis horen. In een van de filmpjes is te zien hoe de leeuwen op hem reageerden toen Henk vlak na het overlijden van zijn vrouw bij hen in Zuid Afrika was. De leeuwen herkennen hem en laten dat ook heel goed merken. De Stichting Leeuw ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van donaties, adopties en giften. Gemiddeld 50-60 vrijwilligers zetten zich hiervoor in zodat geen geld aan salarissen wordt uitgegeven. Alle vrijwilligers zijn trots dat ze iets voor deze Stichting mogen doen. Het leeuwenwelpje Remie, gevonden in een weiland, is ook bij de Stichting Leeuw ondergebracht. Ik weet zeker dat het een geweldige middag zal worden, een middag die omlijst wordt met beelden van de natuur en dieren in Zuid Afrika. U doet uzelf tekort als u deze middag aan u voorbij laat gaan. De inloop is vanaf 14.00 uur. De aanvang is om 14.30 uur. De toegang is gratis, een kopje koffie of thee kost € 1,00.

21 mei 2019: Sjoelen in de Draaikolk.
De middag start om 14.00 uur in de draaikolk en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn € 5, -- voor koffie of thee. Niet-leden zijn ook welkom.

21 mei 2019:Den Haag met bezoek Escher in het voormalig Winterpaleis van Koningin-Moeder Emma.
De dagreis van vandaag gaat naar Den Haag. Onderweg stoppen we voor een kopje koffie met gebak en dan gaat de reis verder naar restaurant Tout le Monde in Pijnacker waar een heerlijk 3 gangen diner geserveerd wordt. Hierna vertrekken we naar Den Haag voor een bezoek aan het voormalig Winterpaleis van Koningin-Moeder Emma met fantastische voorstellingen van grafisch kunstenaar Escher. Dit paleis is het enige gebouw in Den Haag en omgeving waar u de oude paleisfunctie nog kunt beleven. Natuurlijk rijden we een mooie rondrit door Den Haag. Rond 18.30 uur zijn we weer in Den Helder.
Neemt u een rollator mee of heeft u een dieet, graag even doorgeven.
U kunt zich opgeven bij mevr. A. Leemans, telefoonnr. 630094 vanaf 5 april, 09.00 uur. De prijs van deze bustocht is € 54,-- voor leden en € 59,-- voor niet leden. Graag dit bedrag overmaken voor 20 april op NL60 RABO 0163 6786 18 t.n.v. reiscommissie PCOB Den Helder o.v.v. Den Haag met Escher. Betalen in de bus is niet mogelijk!

4 juni 2019: Ontmoetingslunch in de Vredeskerk.
Wilt u ook samen in een ontspannen sfeer genieten van een heerlijke maaltijd geef u dan op voor onze ontmoetingslunch. Inmiddels hebben we een gezellige groep deelnemers en er wordt heel wat af gekletst onder het eten en iedereen gaat voldaan naar huis. Inloop vanaf 12.00 uur, dan staat de koffie/thee voor u klaar. Zo rond 12.30 begint de lunch. Kosten voor de lunch bedragen 7,50 euro, ter plaatse te voldoen. I.v.m. de voorbereidingen is het wel noodzakelijk dat u zich opgeeft. Dit kan tot en met 1 juni bij mevr. de Ruijter, telefoon 669479 of bij mevr. Leemans, telefoon 630094.

18 juni 2019: Sjoelen in de Draaikolk.
De middag start om 14.00 uur in de draaikolk en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn € 5, -- voor koffie of thee. Niet-leden zijn ook welkom.

19 juni 2019: Verleden, heden en toekomst van het ziekenhuis in Den Helder.
Het ziekenhuis in Den Helder kent een lange historie. Wie kent niet het oude Lidwina Ziekenhuis in het centrum van de stad. Later werd het Parkzicht ziekenhuis opgericht. Tegenwoordig bestaat ook de naam Gemini Ziekenhuis niet meer en maakt het Helderse ziekenhuis onderdeel uit van de Noordwest Ziekenhuisgroep met vestigingen in Den Helder, Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen, Limmen en op Texel. Tijdens de ledenmiddag op woensdag 19 juni nemen we u aan de hand van historische beelden en attributen mee terug in de tijd. Een oud-medewerker van het ziekenhuis kan u precies vertellen hoe het er vroeger aan toe ging. We staan ook even stil bij het ziekenhuis van nu: hoe ziet het ziekenhuis er nu uit, wat is veranderd ten opzichte van toen en hoe is de positie van het Helderse ziekenhuis binnen de Noordwest Ziekenhuisgroep? Tot slot blikken we vooruit naar de toekomst: wat zijn de plannen voor de locatie Den Helder? En dan hebben we het niet alleen over het gebouw, maar ook de gezondheidszorg van de toekomst en wat dat voor u betekent.
We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: 'ons ziekenhuis'.
Uiteraard is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
De inloop is vanaf 14.00 uur. De aanvang is om 14.30 uur. De toegang is gratis, een kopje koffie of thee kost € 1,00.

26 juni 2019: Op excursie naar Alkmaar met een rondvaart door de grachten.
Voor de tweede excursie van dit jaar hebben we gekozen voor een grachtenrondvaart en een middagje shoppen in Alkmaar. Om 11 uur vertrekt de rondvaartboot van Grachtenrondvaart Alkmaar BV vanaf Mient 1811 voor een vaartocht van ongeveer 45 minuten. Na de vaartocht heeft u tot half 4 de tijd om op eigen gelegenheid Alkmaar te verkennen, te lunchen of gewoon heerlijk op een terrasje te relaxen. We ontmoeten elkaar weer om half 4 bij de opstapplaats van de boot waarna we gezamenlijk naar de parkeergarage wandelen. Voor deze excursie is het wel belangrijk dat u zelfstandig kunt wandelen! Deze excursie gaat met een aantal eigen auto's, reiskosten en rondvaart komen op € 20,-- voor vertrek bij de Vredeskerk te voldoen aan de reisleiding.(Graag gepast betalen!) We vertrekken om 09.30 uur bij de Vredeskerk. I.v.m. het regelen van vervoer graag opgeven voor 10 juni bij: mevr. de Ruijter, tel. 0223-669479 of mevr. de Jonge, tel. 0223-693316 of mevr. Leemans, tel. 0223-630094.

De wandelgroep op dinsdagmorgen
Elke dinsdagmorgen om 9.30 uur. Wilt u meewandelen? Geen probleem, neem contact op met dhr C. van der Spek tel: 628648 om af te spreken waar wordt vertrokken, hoe laat en met wie u kunt meerijden. We starten steeds op een ander plek in Den Helder. Informatie in Reflexief.